OM MIG

OM MIG

CV-bild-13-13-13-13.jpg

Jag heter Jonathan Barksell och är professionell pianostämmare- och tekniker.

Jag bor i Växjö och utgår från Kronobergs län men arbetar även i övriga Småland och angränsande regioner. Jag utför stämningar för såväl privatpersoner som konserthus samt andra tjänster så som justering, reparation, renovering eller bara enklare inspektioner. Det finns nästan ingen gräns för vad man kan göra för att förbättra spelupplevelsen hos ett instrument. Bland annat har jag utfört arbeten åt Musica Vitae, Linnéuniversitetet, Smålandsoperan, Alvesta Jazz & Blues, Hans Pålsson och St. Sigfrids Folkhögskola.

Jag har en examen i pianoteknik från Oskarshamns Folkhögskola där jag studerade mellan 2015 – 2017 och lärde mig allt om hur pianomekaniker, flygelmekaniker, reparationer och stämningar fungerar hela vägen från teori till praktik. Utbildningen avslutades med ett examensprov på Operahögskolan i Stockholm som även gav mig medlemskap i Sveriges Pianostämmare och Teknikerföreningen (SPTF).

I Juni 2017 deltog jag i SPTF:s Sommarakademi med Tore Persson, pianotekniker på bland annat konserthuset i Stockholm, som bestod av en flygelservicekurs på en ca 10 år gammal Steinway modell A. Även ett nytt instrument har behov av regelbunden service för att hålla sitt skick på topp och det är viktigt att förstå vad som tar en annars välljudande flygel från bra till bäst. Du skulle aldrig lägga pengar på en dyr sportbil utan att byta oljan då och då, eller hur?

2018 flyttade jag till Tyskland för praktik på August Försters Pianofabrik i Löbau mellan April och Juli. August Förster har funnits i samma byggnad sedan starten 1859 och anses vara bland de främsta tillverkarna i världen. Där finner du några av de mest rutinerade och erfarna teknikerna i världen och kompromisslösa krav på kvalitet. Det som inte går att lära av dem på August Förster är inte värt att veta.